Właściwości prozdrowotne grzybów

Ludzie jedzą grzyby od wielu wieków, w szczególności ze względu na ich walory smakowe. Oprócz nich posiadają jednak szereg właściwości leczniczych, które w szczególności poznały ludy Dalekiego Wschodu takie, jak: Japończycy, Chińczycy czy Koreańczycy. Pierwsze wzmianki na temat prozdrowotnych funkcji grzybów pojawiają się nawet ponad 7 tysięcy lat temu, a 2 tysiące lat temu odnotowano je w przepisach na leki w Chinach.

Obecnie również stosuje się grzyby w celach leczniczych. W swoim składzie mają wiele przebadanych substancji o udowodnionym pozytywnym działaniu na organizm człowieka. Do najpopularniej występujących należą: polisacharydy (naturalne stymulatory wpływające na odporność), przeciwutleniacze, kwas fenolowy, enhibitory enzymów. Wiele badań dowodzi, że grzyby lecznicze mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, wspomagają odporność organizmu oraz wpływają na jego wydolność.

Właściwości grzybów. Oprócz wspomnianych właściwości grzyby są źródłem białka, przyswajalnego na podobnym poziomie jak mięso, jednak o znacznie mniejszej wartości kalorycznej. Ponadto zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, siarkę, wapń i glin.

Grzyby lecznicze to naturalny sposób na zachowanie zdrowia i powrót do dobrej formy, bez stosowania wielu chemicznych substancji farmakologicznych.