Niezwykłe i smaczne kakaowe muffinki z dynią

Kakaowe muffinki to zawsze bardzo dobry pomysł. Są klasyczną propozycją deserową, która teoretycznie nigdy się nie znudzi. Jednak warto czasem odświeżyć klasyczny przepis dodając do niego coś nowego, fascynującego i ciekawego. Przykładowo dynię. Jest to bardzo dobry dodatek do kakaowych babeczek. W dodatku bardzo łatwo je zrobić.

Do zrobienia kakaowych muffinek z dynią potrzebujemy :

  • 200 gramów puree z dyni,
  • 110 gramów mąki pszennej,
  • 140 gramów cukru trzcinowego – może być także biały,
  • 100 ml oleju roślinnego – około 7 łyżek stołowych,
  • dwa jajka,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jedna łyżeczka domowego cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • duża, kopiasta łyżka kakao.

Przygotowanie

Zaczynajmy od wbicia jajek do miski. Wsypujemy do nich cukier i cukier waniliowy. Miksujemy, stopniowo dodając puree dyniowe i olej.
Kiedy uzyskujemy w miarę gładką masę do drugiej miski dodajemy sypkie składniki – mąka, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
Stopniowo dodawaj sypką mieszankę do masy z puree dyniową, miksując aż do uzyskania gładkiej masy, bez grudek.
Masę podziel na dwie równe części. Kakao wymieszaj z dwiema – trzema łyżkami ciepłej wody. Dodaj je do jednej porcji ciasta i dokładnie przemieszaj je.
Na przemian wlewaj do foremek na babeczki lub do papilotek do muffinów. Dzięki temu uzyskamy prążki na babeczce, które dodatkowo będą pięknie wyglądać.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 – 180 stopni. Kakaowe muffinki z dynią pieczemy przez 20 – 25 minut.
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy są już upieczone wykonujemy test patyczka – jeśli patyczek jest wilgotny trzeba poczekać, jeśli suchy to wyciągamy. Babeczki odstawiamy do całkowitego wyciągnięcia.
Możemy odczekać 10 minut, by wyciągnąć je z foremek i odstawić ponownie.

Dodatki

Babeczki można podawać bez żadnych dodatków, ale bardzo dobrze smakują i wyglądają posypane cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Można również posypać je wiórkami czekoladowymi – startą czekoladą.
Można też poeksperymentować z kremem waniliowym i ozdobić je dodatkowo owocami na przykład truskawkami, malinami lub kiwi. Zależy to jednak od gustu.