Dlaczego na diecie warto jeść jajka

Przygotowując się do diety redukującej zbędne kilogramy, należy opracować ją tak, aby była możliwie jak najbogatsza w produkty zawierające niezwykle wartościowe białko. Jednym z najlepszych produktów, zawierających wartościowe białko są jajka. Wiele osób jednak zastanawia się, ile kalorii ma jajko ? Otóż jedno, ważące około 60 gram zawiera około 90 kcal ( pod warunkiem, że ugotowane zostało na twardo). Dodatkowo jedno jajko dostarcza 7, 5 gram białka oraz 0, 66 grama węglowodanów.

 

To, że spożywanie jajek w odpowiedniej ilości bardzo sprzyja gubieniu zbędnych kilogramów, potwierdzone zostało przez naukowców stosownymi badaniami. W jednym z badań przeprowadzonych na pewnej grupie otyłych ludzi wykazano, że osoby borykające się z problemami wagowymi, które przez pewien okres czasu codziennie na śniadanie zjadały gotowane jajko, szybciej i co najważniejsze efektywniej gubili zbędne centymetry w talii, w porównaniu do osób, które zamiast jajek jadły kanapki. Warto zaznaczyć również, że obie grupy na śniadanie spożywały posiłki o dokładnie takiej samej wartości kalorycznej, zatem wyniki uznać można za wiarygodne.