Właściwości olejków CBD – jak je stosować?

CBD zyskuje ostatnio coraz bardziej na popularności. Jest on coraz chętniej wybierany, zwłaszcza przez młodsze osoby, choć nie tylko. Tak naprawdę coraz więcej przekonuje się o jego dobroczynnym działaniu i z wielką chęcią go zakupuje. Czym jednak jest CBD i jakie ma właściwości oraz zastosowanie?

Czym jest CBD?

CBD jest to związek, który pochodzi z konopi siewnej, przez co często mylony jest ze związkiem THC, odpowiedzialnym za działanie halucynogenne oraz narkotyzujące, w związku z czym uważany jest za narkotyk. Jeśli chodzi o CBD, związek ten, mimo iż pochodzi z dokładnie tej samej rośliny, nie wykazuje on takich właściwości. Związek ten pochodzi dokładniej z oleju konopnego, przez co najczęściej również właśnie w tej formie on występuje. Co ciekawe, olej ten jest niezwykle intensywnie wchłaniany przez nas organizm, w związku z czym daje naprawdę bardzo skuteczne efekty, a jego działanie jest doceniane przez tak wiele osób.

Jakie właściwości i zastosowania ma CBD?

Związek ten jest niezwykle bogaty w wiele różnorodnych właściwości, które są niezwykle dobroczynne dla naszego organizmu. Między innymi olejek CBD bardzo dobrze oddziałuje na nasze samopoczucie oraz humor, a co więcej, może być pomocne w regulacji naszego snu. Co ciekawe, CBD może nawet wspomagać leczenie wielu różnych chorób, takich jak nowotwory, autyzm, stany lękowe czy też depresja. Bardzo dobrze działa ten związek również na nasze ciało, dlatego też często wykorzystywany jest na przykład w produkcji kosmetyków. Między innymi związek ten ma bardzo dobry wpływ na skórę, ale również i na włosy oraz paznokcie. CBD ma także szerokie zastosowania medyczne, w związku z czym często jest jedną ze składowych różnego rodzaju maści. Działa, chociażby na stany zapalne czy na różnego typu dolegliwości bólowe.

Jak można używać olejku CBD?

W związku z tym, iż CBD ma bardzo wiele pozytywnych właściwości, może mieć on również wiele zastosowań. Coraz częściej można spotkać na przykład ten olejek jako jeden ze składników kremów do twarzy lub też innych części ciała, czy nawet jako składnik szamponów, odżywek do paznokci, albo także past do zębów. Jako iż związek ten wykazuje również działanie przeciwbólowe, często można go spotkać także w składach maści. Najpopularniejszą formą tego związku jest jednak skoncentrowany olejek, którego koncentracja może się oczywiście różnić w zależności od potrzeb danej osoby. Jeśli chodzi o stosowanie takiego olejku, zazwyczaj należy go stosować bardzo regularnie, ponieważ dopiero wtedy można odczuć jego pozytywne działanie. Stosuje się go w formie kropelek, wkraplanych pod język. Oczywiście dawkowanie takiego olejku również zależy od danej osoby i jej potrzeb.

Leave a Comment