Sok z buraka dobry na wszystko, jako naturalna recepta na wiele schorzeń

Sok z buraka kwaszonego właściwości ma ogromne jako jedno z powszechnie dostępnych na rynku warzyw. Toteż z tego względu ma on zastosowanie między innymi we wspomagania leczenia – w przypadku stwierdzonej anemii.
Oprócz tego sok z burak wzmacnia oraz oczyszcza ludzki organizm z toksyn i wspomaga usuwanie z niego patogenów.

Co dalej z tym sokiem, z buraków?

Sok z buraków kiszonych – profilaktyka prozdrowotna.
W czasie fermentowania (procesu) buraka czerwonego tworzą się bardzo liczne związki o działaniu bakteriobójczym oraz bakteriostatycznym.
Etapowi kiszenia można poddawać wiele różnorodnych składników odżywczych. Do grupy fermentowanych warzyw zaliczyć możemy też buraki. Warzywa te cechują się- wysoką zawartością prozdrowotnych substancji. Warto zatem wiedzieć, że soki powstałe w czasie kiszenia stanowią równie dobrze wartościowy składnik, obok buraków.

Składniki wydzielające się w przebiegu fermentacji

-witaminy z grupy: A, C, K, E;
-foliany;
-związki chemiczne: potas, wapń, żelazo, magnez;
-betanina;
-antocyjany;
Na szczególną uwagę zasługują tutaj barwniki- ponadto występują one w buraku. Mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a także chemoprewencyjne.

Sok z kiszonych buraków – jego prozdrowotne właściwości

Sok z kiszonych buraków ma działanie bakteriobójcze, dzięki kwasowi mlekowemu, wydzielającemu się w przebiegu fermentacji oraz licznym bioaktywnym związkom, przechodzącym w procesie do zakwasu. Zatem jest on, więc niemal doskonałym uzupełnieniem diety- gdzie jest pilne zapotrzebowanie na kwas foliowy u każdej takiej osoby.
Związek taki powinien być szczególnie istotny dla przyszłych ciężarnych mam oraz osób będących z grupy podwyższonego ryzyka -chorób układu sercowo-naczyniowego.
Sok z buraka kwaszonego właściwości swoje ma zawsze w oparciu o cenne źródło potasu. Zaleca się go osobom z nadciśnieniem tętniczym żył -m.in. związki chemiczne z buraków- wpływają bardzo korzystnie na stan naczyń krwionośnych i samego mięśnia sercowegp, przy tym cierpiącego

Sok z buraka dalsze właściwości

W związku z tym są one istotnym elementem profilaktyki chorób takich jak: miażdżyca, czy też choroba niedokrwienna serca. Antocyjany zawarte w soku buraków działają ochronnie na wzrok. Odpowiednia ich podaż. Przyjmowanie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka oraz innych chorób oczu.
Dodatkowo ich prozdrowotne działanie może jest jednym z wielu czynników- ułatwiających zachowanie prawidłowej bariery jelitowej w jelitach. A to przekłada się bezpośrednio na prawidłowe funkcjonowanie samego układu odpornościowego oraz nerwowego.

Krótko i rzeczowo:
Nie zastanawiaj się nad tym zbyt długo. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu, to zamiast kupować ciągle drogi i nic niewarte suplementy diety w postaci tabletek lepiej sięgnij po warzywo i owoce jako sprawdzone od wieków składniki diety ludzkie. Ponieważ nie warto, jest nie doceniać roli żywności w zachowaniu równowagi zdrowotnej całego naszego organizmu.