Młóto browarniane

Młóto browarniane jest produktem ubocznym jaki powstaje w procesie warzenia piwa. Skład młóta to gruby osad z kiełek, łusek zbóż i cząstki słodu. Są to pozostałości które gromadzą się w kadzi fermentacyjnej ponieważ nie rozpuszczają się w wodzie. Do pewnego momentu uważane były za niepotrzebny i problematyczny odpad z którym do końca nie było wiadomo co robić. Na szczęście ktoś przeprowadził badania tegoż młóta i okazało się że ma ono wiele substancji odżywczych, które idealnie nadadzą się do karmienia zwierząt hodowlanych.

Młóto – co zawiera?

Odpad browarniany zawiera w sobie wszystko to co możemy znaleźć w zbożach. Znajdziemy w nim wiele witamin takich jak A, E oraz B, B1, B2, B4, B5, białko, minerały oraz zdrowe cukry czy wysoko strawne włókna.

Młóto browarniane – żywienie zwierząt hodowlanych

Młóta browarniane idealnie nadają się jako uzupełnienie pasz krów mlecznych, ponieważ dzięki substancjom odżywczym wpływają na jakość mleka poprzez podwyższenie zawartości tłuszczu. Dodatkowo jeżeli chodzi o karmienie krów, to warto zaznaczyć iż młóto po zjedzeniu nie fermentuje gwałtownie, lecz stopniowo rozkłada się w żwaczu dzięki czemu jest on chroniony na przykład przed kwasicą. Z pewnością każdy hodowca krów wie jak istotne jest aby żwacz był zdrowy i funkcjonował prawidłowo. Żwacz odgrywa istotną rolę w procesie powstawania mleka. Odpad browarniany w takim samym stopniu super sprawdzi się w skarmianiu bydła mięsnego, gdyż po pierwsze nie będzie zmieniał jego smaku (niektóre dodatki białkowe mogę mieć wpływ na końcowy smak mięsa), a po drugie dzięki dobremu smakowi, zwierzęta chętniej i częściej sięgają po pokarm, a to przekłada się na szybszy i zdrowy przyrost masy. Młóta w postaci świeżej można stosować tylko przez dwa maksymalnie trzy dni, ponieważ szybko mogą ulec fermentacji, dlatego też wychodząc na przeciw hodowcom dostępne są również w postaci suchej, kiszonej i granulowanej. Jeżeli chodzi o karmienie trzody chlewnej to jak najbardziej wskazane jest wprowadzenie do jadłospisu tego produktu. Dostarczy on potrzebnych białek oraz włókien, które są bardzo istotne w procesie trawienia pokarmów.

Młóto browarniane- podsumowanie

Cóż więc możemy powiedzieć o odpadzie browarnianym jakim jest młóto? Otóż w pierwszej kolejności należą się podziękowania dla osoby która zechciała się podjąć przebadania tego produktu. Jak już wspomnieliśmy wcześniej zawiera on dużo składników odżywczych dzięki którym zwierzęta hodowane zarówno na mleko jak i na mięso będą odpowiednio „zaopatrzone” we wszelkie substancje takie jak witaminy, minerały czy białka. Młóta nie zmieniają smaku mleka ani mięsa, natomiast podnoszą ich jakość. Produkt uboczny powstający w wyniku warzenia piwa jest w pełni ekologiczny i naturalny. Czy ma więc jakieś wady? Ma jedną! Jest to niestety produkt sezonowy i największa jego dostępność przypada tylko na okres letni. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiekolwiek wątpliwości odnośnie młóta, to radzimy się ich pozbyć jak najszybciej i wprowadzić produkt do codziennej diety zwierząt.