Dlaczego warto jeść cytrusy?

Cytrusy – kolorowe witaminy.

Są smaczne i przyciągają niejedno oko paletą barw. Melon, pomarańcza, kiwi, papaja, cytryna. Słodkie lub cierpkie, a do tego niskokaloryczne. Świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających. Są składnikiem wielu odżywczych koktajli. Z pominięciem cytrusów kwaśnych, najlepiej smakują jedzone bezpośrednio. I co najbardziej cenne w cytrusach, mają wiele wartości odżywczych. Dlaczego warto jeść cytrusy?

Cytrusy -owoce wyjątkowe.

Mają w sobie ogromne bogactwo witaminy C, ale też witamin z grupy B. To mocno wspiera układ odpornościowy, zwiększa elastyczność stawów, zapobiega procesom starzenia oraz wspomaga cały układ krążeniowy. Zawierają dużo błonnika, dlatego po ich zjedzeniu czujemy się syci. To ważna informacja dla osób będących na diecie. Błonnik nie tylko hamuje łaknienie, ale też wspomaga układ trawienny. Regularne spożywanie tych owoców poprawia wchłanianie pierwiastków, zwłaszcza żelaza, które zapobiega anemii. Cytrusy regulują równowagę zasadowo-kwasową w organizmie. Obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób sercowych. Dzięki występującym w nich flawonoidom wykazują właściwości antyrakowe i przeciwzapalne.

Jakie owoce warto jeść?

Pomarańcze, pomelo, grejpfrut. Mają dużo antyoksydantów, które chronią nasze żyły oraz wspomagają układ krwionośny. Błonnik i flawonoidy regulują poziom złego cholesterolu. Witamina C uodparnia, a beta-karoten i luteina wspomagają oczy. Ponadto mają dużo wapnia, miedzi i potasu. Jedzenie pomarańczy zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach. Pomelo wspiera przy zgadze oraz wykazuje silne działania antynowotworowe. Grejpfrut zawiera enzymy pomagające spalać tłuszcz.

Mandarynki, klementynki. Są źródłem witaminy A, co poprawia wzrok i kondycję skóry. Pierwiastki: magnez, potas, wapń i fosfor utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Wspomagają profilaktykę antyrakową i są odpowiedzialne za równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Witamina C chroni układ odpornościowy, a żelazo, sód i cynk wraz z kwasem cytrynowym i jabłkowym doskonale oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają trawienie.

Cytryny i limonki. Zawierają: witaminę C i witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo. Poranna woda z połową wyciśniętej cytryny sprzyja oczyszczaniu ciała z toksyn i pobudza apetyt. Terpentyny wspomagają układ trawienny, a olejek cytrynowy łagodzi migreny, zwalcza senność i ułatwia koncentrację. Oba owoce mocno wspierają układ odpornościowy.

Kumkwat. Bogaty jest w witaminę C i beta-karoten. Ma dużo błonnika i białka. Wzmacnia odporność, poprawia wzrok, a przeciwutleniacze chronią przed nowotworami.

Cytrusy są pełne minerałów. Kiedy zimą kończy się okres spożywania owoców lokalnych, zaczyna się sezon owoców cytrusowych. Warto je wtedy spożywać, aby zapewnić sobie dostęp do wszystkich składników odżywczych. Ich walory smakowe są nieocenione.